Werken bij hoge temperaturen

Werken bij hoge temperaturen – Nijmeegse Vierdaagse 1 dag later

Gisteren is in het nieuws bekend gemaakt dat de Nijmeegse Vierdaagse een dag korter zal duren. Het weeradviesteam van de Vierdaagse heeft in overleg met het Rode Kruis code rood uitgegeven voor dinsdag. Het kan 39 graden worden. Wandelen bij zulke hoge temperaturen is niet alleen voor de wandelaars gevaarlijk, maar ook voor de vrijwilligers en medische teams is het niet verantwoord.

Ook het werken bij hoge temperaturen kan leiden tot minder goede prestaties of schade aan de gezondheid. Daarom is het belangrijk te beoordelen wat de warmte-risico’s zijn op een werkplek.

Als er meer warmte wordt geproduceerd dan dat er wordt afgevoerd is er sprake van ‘warmtestuwing’. Werken in direct zonlicht zorgt voor warmtestraling. Je huid kan hierdoor verbranden. Tijdens het werken bij een hoge temperatuur zorgt het lichaam voor een betere doorbloeding van de huid om af te koelen. Hierdoor ga je zweten. Door opwarming kunnen spieren oververhit raken. Hierdoor neemt de effectiviteit af. Bij langdurige blootstelling zal ook het concentratievermogen verminderen. Dit kan tijdens het werk leiden tot een grotere kans op arbeidsongevallen.

Naar schatting wordt in 12% van alle bedrijven gewerkt onder warme omstandigheden. Beroepen die regelmatig met hitte te maken hebben zijn bijvoorbeeld: bouwvakkers, arbeiders in de papier-, staal- en glasindustrie en werkers aan de weg.

Over het algemeen hebben vrouwen meer last van de warmte dan mannen. Maar voor ‘kwetsbare’ werknemers kunnen warme omstandigheden echt schadelijk zijn:

  • Zwangere werknemers
  • Werknemers met een slechte conditie
  • Werknemers met een extreem laag gewicht (minder dan 50 kg)
  • Werknemers met een hoog vetgehalte
  • Werknemers met hart- en vaatziekten
  • Werknemers die geneesmiddelen gebruiken

Nu je dit weet….Vind jij het een goede of slechte maatregel dat de Nijmeegse Vierdaagse besloten heeft om op dinsdag het evenement niet door te laten gaan?

    Cart