Veilig werken doe je niet voor jou alleen
Samen verantwoordelijk voor een gezonde werkomgeving
Veiligheid op de werkvloer is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het is niet slechts een taak voor de werkgever, maar voor iedereen die deel uitmaakt van de organisatie. In deze blog willen we de nadruk leggen op het feit dat veilig werken niet alleen van belang is voor jezelf, maar ook voor je collega’s en het algehele welzijn van de werkomgeving. We duiken in het belang van arbokennis en hoe iedere medewerker actief kan bijdragen aan een veilige en gezonde werkomgeving. Op 27 maart is de dag van de veiligheid op het werk. Organiseer zelf ook een dag van veiligheid binnen je bedrijf. Doe mee en download de toolkit.
02-2024 | Angela van Hemert | Directeur 2Bskilled
De waarde van arbokennis
Arbokennis, ofwel kennis op het gebied van arbeidsomstandigheden, is van essentieel belang voor een veilige werkomgeving. Het omvat inzicht in de mogelijke risico’s op de werkvloer en de juiste manieren om deze risico’s te beheersen. Medewerkers moeten niet alleen op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften, maar ook begrijpen waarom deze voorschriften bestaan en hoe ze kunnen bijdragen aan een gezonde werkomgeving.
Individuele verantwoordelijkheid
Het is gemakkelijk om te denken dat veiligheid vooral de verantwoordelijkheid van de werkgever is. Hoewel de werkgever zeker een cruciale rol speelt, is het belangrijk te begrijpen dat veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is. Iedere medewerker, van de leidinggevende tot de nieuwste werknemer, draagt bij aan een veilige werkomgeving. Je wilt immers dat de papa’s en mama’s elke dag veilig en positief thuis komen.
Elke medewerker heeft de verantwoordelijkheid om:
- Zich bewust te zijn van de omgeving: Let op potentiële risico’s en meld onveilige situaties direct aan de juiste persoon.
- Arbokennis toe te passen: Begrijp de veiligheidsvoorschriften en pas ze consequent toe in dagelijkse werkzaamheden.
- Collega’s te ondersteunen: Werk samen met collega’s om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.
- Actief deel te nemen aan veiligheidstrainingen: Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en leer continu bij om veiligheidsnormen te handhaven.
Het belang van een veilige werkomgeving
Een veilige werkomgeving heeft niet alleen positieve gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van individuele medewerkers, maar het draagt ook bij aan de productiviteit en efficiëntie van de organisatie als geheel. Een gezonde werkomgeving zorgt voor gemotiveerde werknemers, vermindert het ziekteverzuim en creëert een positieve bedrijfscultuur.
Conclusie
Veilig werken doe je niet voor jou alleen; het is een collectieve inspanning die bijdraagt aan het welzijn van iedereen in de organisatie. Door arbokennis toe te passen en actief bij te dragen aan een veilige werkomgeving, investeren medewerkers in hun eigen gezondheid en die van hun collega’s. Samen creëren we een werkomgeving waarin iedereen veilig en gezond kan werken.
Organiseer zelf ook een dag van veiligheid binnen je bedrijf
Vanaf 1 maart vragen we al aandacht voor de veiligheid op het werk. We roepen alle werkgevers op om mee te doen. Organiseer ook zelf een dag van de veiligheid samen met al je medewerkers op 27 maart a.s. Download de posters ‘Veilig werken doe je niet voor jou alleen’ of de gehele toolkit met nog meer middelen. Je mag de posters zo vaak mogelijk uitprinten en ophangen als je wil.
Download toolkit op: Veilig werken doe je niet voor jou alleen
2Bskilled is gespecialiseerd in het ontwikkelen van moderne en innovatieve trainingen, instructies, toolboxmeetings, kennistesten of andere bedrijfsoplossingen, waarbij complexe vraagstukken en ingewikkelde materie een rol speelt. Ontstaan vanuit een specialisme op gebied van Arbo veiligheid en kwaliteit. Complexe materie eenvoudig en makkelijk maken. Daar houden wij van. E-learnings over arbo veiligheid en kwaliteit zijn leuk, praktisch en toegankelijk. Je kunt een training volgen waar je ook bent. We doen dit vanuit de overtuiging dat de professionals elke dag weer gezond thuiskomen, zoals ze ook vertrokken naar hun werk. Daar hoort goede benaderbare en laagdrempelige kennisoverdracht bij.