Wie is binnen jouw bedrijf de preventiemedewerker?

NIEUWS

Wie is binnen jouw bedrijf de preventiemedewerker?

Preventiemedewerkers houden zich binnen het bedrijf bezig met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Iedere organisatie met werknemers is verplicht om zich bij te laten staan door 1 of meer deskundige werknemers op het gebied van preventie en bescherming. Deze deskundige werknemers zijn de preventiemedewerkers. In Arbowet artikel 13 staat beschreven waar je als werkgever aan moet voldoen. Bij maximaal 25 werknemers kan de werkgever zélf de preventietaken uitvoeren.

Een preventiemedewerker is niet hetzelfde als een bedrijfshulpverlener (BHV-er). BHV-ers hebben zich voorbereid op incidenten en calamiteiten en zijn dus vooral reactief. Zoals het woord al aangeeft, richt de preventiemedewerker zich op preventie.

Om als preventiemedewerker taken goed uit te kunnen voeren is het nodig dat je over voldoende deskundigheid en ervaring beschikt. De situatie van jouw bedrijf (omvang en ernst van de risico’s) bepaalt hoe jouw functie er uit ziet. Er wordt van jou in ieder geval verwacht dat je betrokken bent bij het uitvoeren van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Daarnaast werk je samen met en adviseer je de Ondernemingsraad (OR) of de Personeelsvertegenwoordiging (PVT) én je ondersteunt bij het uitvoeren van het arbobeleid.

Een opleiding geeft goede handvaten voor de werkzaamheden die je uitvoert als preventiemedewerker. Zeker als de preventiemedewerker weinig of geen kennis heeft van arbeidsomstandigheden dan is het volgen van een opleiding aan te bevelen. In de opleiding Preventiemedewerker wordt dieper ingegaan op arbeidsrisico’s en wettelijke regels, daarnaast krijg je praktische tips en vaardigheden om jouw preventietaken goed uit te kunnen voeren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de e-learning Preventiemedewerker van 2bSkilled? Klik hier voor meer informatie.

GEÏNTERESSEERD?

Verbreed uw kennis

Op zoek naar de juiste cursus online?
Dan zit u bij 2bskilled op het juiste adres!

Neem contact met ons op!

Foto's

    Cart